Guide att välja Dopklänning

Guide att välja Dopklänning

Tina Olofsson mar 22, 2023 Home , Dopklänningar 0 Comments

Guide för val av dopklänning och dopkostym

Här kommer några råd kring valet av dopkläder utifrån olika materialegenskaper och stilar av dopkläder. I Sverige har vi en lång tradition av lin som odlats och vävts till vackra tyger. Linnet är ett vackert naturmaterial med många fina egenskaper och en fin något grövre struktur som ger liv åt tyget. Det oblekta linet har en vacker beige/grå ton, men i dopkläder används ofta blekt vitt eller så kallat ”off white”. Lin är slitstarkt men blir lätt skrynkligt, men på ett vackert sätt och är därför mycket populärt bland de största modehusens kollektioner.

Vi har noggrant sökt våra linnetyger med ljus och lykta över hela Europa, där det finaste linet ofta produceras i de baltiska länderna. Vi tog hem cirka 100 prover innan vi till slut hittade en underbar linnekvalitet. Den blir inte lika skrynklig eftersom den är framställd extra mjuk, med en "softening process". Den är vävd i en tjockare, dyrare linnekvalitet än många andra linnetyger, som ofta är tunna och lätt blir genomskinliga och skrövlar mer. Våra linneplagg kräver ingen underklänning. Dessutom är de mjuka och sköna mot barnens känsliga hud.

Bomull är också ett omtyckt material för dopklänningar. Det har funnit i Sverige ända sedan sekelskiftet. På 60-talet blev det vanligt med brodyrmönstrad vävning i dopkläder i bomull. Bomullen kan också bli skrynkligt men är mer lättskött än lin. Man kan med fördel välja bomull som är uppblandad med lite syntet eller elastan för att få en mer skrynkeltålig och lättskött dopklänning.

Till våra sjömanskostymer specialbeställer vi en fin satinbomull från en fabrik i Turkiet, som väver det för oss. Med en aning elastan får vi den lagomt smidig, och med en exklusivt satinblank kvalitet, som är lite elastisk och därför både skön att använda för babyn och mindre skrynklig. Den allra finaste bomullen anses komma från Egypten. Bomull vävs även i tunna oall eller batist kvalitéer, av den skapar vi oftast vackra dopkläder med gammeldags känsla från sekelskiftet.

Sjömanskläder lika stilfulla vid alla olika tillfällen. De har funnits sedan sekelskiftet och blir aldrig otidsenliga. Deras klass och högtidliga känsla är lika modern då som nu. Vi har dem i flera olika modeller och färgtoner. Hos oss hittar du både sjömansdopklänningar och dopkostymer med klassisk sjömanskrage och vacker banddekor.

Ett plagg som kommer att älskas i generationer i er familj. 

Siden är ett underbart exklusivt och material som kommer från silkeslarvens tunna trådar. Det har en unik glans och ett fall som få tyger kan konkurrera med. Siden värmer vid kyla och svalkar vid värme, vilket är en unik kvalitet. Vi undviker dock siden trots de fina kvaliteterna eftersom det är svårskött babyplagg. Till exempel orsakar drägel lätt rosor på tyget, och fläckar kan vara svåra att få bort om man vill använda dopplagget i flera generationer. Thaisiden och taft kräver kemtvätt för att behålla sin vackra yta.

Men inget slår siden i lyster, fall och mjukhet beroende på val av siden kvalité. 

Syntetsatin är ett bra alternativ till natursiden för dopkläder. Vissa kan vara svåra att skilja från äkta sidensatin, men fördelen är att de är lättskötta och ändå har sidenets vackra lyster och tunga fall. Vissa modeller kan lätt sköljas av i duschen eller tvättas upp i handfatet och hängtorka. Med en press på svag värme kan du återställa dem till ursprungligt skick. Om du ska resa till ditt dop är det ett mycket bra alternativ eftersom materialet är lätt att packa och plagget blir fint igen efter en lätt strykning.

Vi jobbar ofta med dessa kvalitéer för deras fina kombination av egenskaper och deras vackra yta och fall. 

Spetsdopklänningar ger ett romantiskt utseende. En dopceremoni är en av få stunder i livet som både pojkar och flickor med fördel kläs i spets. En mycket vacker spetsdopklänning hör till det svenska kungahusets samling. Många generationer av svenska kungligheter har döpts i samma klänning. Den är ett utsökt hantverk som består av exklusiva spetsdetaljer.

Vi har vår egen mer moderna variant, men som är inspirerad av hovets dopklänning. Den heter Grace-Estelle.

För dig som önskar något alldeles extra så specialdesignar vi din klänning utifrån dina egna önskemål och tillsammans skapar vi din dopklänning och du får pris och materialförslag innan vi börjar. Du kan själv köpa tyg om du sett något speciellt du vill ha eller om du vill återbruka din brudklänning eller något annat kärt släkt arvgods som tex mormors handbroderade sängkläder eller duken från sommarstugan osv.

Här ser du Tessans Dopklänning som vi designade med en underbar spets från Dolce & Gabbana.  

Dopklänningar i chiffong har ett skirt uttryck med vackert fall som passar till nyfödda dopbarn. Om du önskar brodera din dopklänning så är inte chiffong det bästa valet, men om du bara tänker brodera ett barns namn och ge den i arv så går det bra. Ett annat alternativ är att brodera på doprosetten och då kan varje barn få sin egen doprosett i arv. Det går även att brodera på fodret, men vissa har acetatfoder som är för tunt.

Vi sätter en stor ära i att designa dopkläder speciellt till pojkar.

Vi vet att pojk-föräldrar ofta är bedrövade över ett trist och stereotypt utbud av kläder till sina söner. Och på dopsidan upplever många att det mesta är riktat till flickor. Därför sätter vi en extra ära i att designa unika stilfulla dopkläder med finpassform för pojkar, så att föräldrarna ska få njuta av känslan att verkligen funnit dopplagget som förgyller deras dopdag!

Som ett sista tips…titta på vårt unika utbud av broderier som ger den extra guldkanten på er dop outfit!

Vi hoppas att vår guide hjälp och inspirerat er i ert val av av dopkläder. Om ni har frågor så mailar ni oss sales@graceofsweden.com så hjälper er.

Tina Olofsson, Designer

Leave a Reply

*
*
Site url with http://
*
* Captcha