Planerings guide för Dop

Planerings guide för Dop

Tina Olofsson okt 06, 2022 Home , Om Dop 0 Comments

Dopet är en minnesvärd dag för er familj, med er och er bebis i fokus då ni vill känna er bekväma och representativa för er familj. När man väljer kläder kan man tänka på att personernas färgtoner matchar mönster på kläderna, vilket skapar harmoni. Sköna skor är en rekommendation, eftersom ni kommer stå en lång stund och bära ert barn.

Om det finns en dopklänning i släkten kan det vara en bra idé att söka fram den i god tid för att prova och se att den är i gott skick. Om den inte passar hinner man beställa en ny. I dag finns många olika alternativ till dopklädsel, allt ifrån dopklänningar i olika stilar och material, till dopkostymer i olika design. Moderna, klassiska eller traditionella plagg kan ni välja helt utifrån er familjs smak.

Det kan var vackert att  brodera in dopbarnets namn och dopdatum redan innan dopet på dopklänningen eller på doprosetten. På så vis kan minnet av dopdagen sparas för framtida generationer.  Tänk även på att köpa några festliga kläder till barnet efter dopet om ni önskar byta kläder till mottagningen efter dopet.

Om man vill ha faddrar till sitt barn kan det vara bra att fråga dem i god tid så de hinner ta ställning och boka in den tänkta dopdagen. Man bör även diskutera förväntningar på ceremonin, så att den blir som alla tänkt sig. Beräkna gärna arbetsmängd och sätt en budget. Det kan vara ett bra sätt att skapa en utgångspunkt att fatta beslut ifrån. Gör en logistikkarta över dagen så ni vet när och var olika saker ska göras och att alla uppgifter är fördelade på olika personer. Låt en person som dopbarnet känner sig trygg med får ansvaret att sköta mat och sovtider.

Boka kyrkan i god tid. Under vår och sommar kan det vara fullbokat långt i förväg med bland annat bröllop. Även om ni vill ha dopet utomhus, eller på annan plats än i en kyrka, är det viktigt att boka prästen i tid. Tänk på att ha en reservplan vid utomhusdop om det blir dåligt väder. 

Bjud era dopgäster i god tid så att dopet inte krockar med andra aktiviteter i deras liv. Ett inbjudningskort är alltid trevligt att få i brevlådan. Om gästerna har långt att resa så är en fin gest att erbjuda boende eller tipsa om lämpliga hotell.

Det blir allt vanligare att ha ett tema på dopet. Det kan ge inspiration vid planeringen av dukning och dekor. Många vänner och familjemedlemmar kan tycka det vore en ära att få vara med och bidra. Be dem gärna att vara en del av dopbestyren. Det finns många roliga uppgifter att fördela utifrån gästernas olika specialkunskaper, till exempel tårtbakning, val av musik, framförande av sånger eller med att pynta lokalen. På så sätt kan dopdagen kan bli en minnesvärd dag, utan två utslitna föräldrar på kvällen!

Musik är ofta en viktig del av en fin dopstund. Boka tid med kyrkomusikern och anlita eventuellt en solist eller musiker. Tänk igenom om det finns någon närstående som kan läsa en dikt eller sjunga en speciell sång för ert barn. Här hittar ni förslag på dopmusik och psalmer.

Förbered maten eller beställ catering i god tid innan dopdagen. Bestäm vem som har ansvaret att duka fram tills gästerna kommer. Man kan skåla för barnet i vin vid dop. Prästen håller ofta ett litet tal och föräldrarna brukar hälsa gästerna välkomna.  Det är däremot inte så vanligt att gästerna håller tal vid barndop.

Om det finns barn bland gästerna kan det vara bra att ha några enkla leksaker så som ballonger, såpbubblor eller annat som kan roa dem och göra att de lätt kommer i kontakt med andra barnen på dopet.

Gör en fotohörna och ge en vän i uppdrag att fota alla dopgäster som ett kärt minne av dagen, eller hyr in en professionell fotograf.

Man kan göra en fin inspirationsbild på vad dopbarnet önskar sig i doppresent , så vet gästerna vad som skulle uppskattas och vad barnet inte redan har.

Vi önskar er en fantastisk dopdag med många vackra minnen!

Leave a Reply

*
*
Site url with http://
*
* Captcha