Skötselråd och tvättråd för dopklänningar, dopkläder och doptillbehör

Vi rekommenderar alltid profersionell kemtvätt.

Råd till dig som väljer att tvätta bort en fläck på din klänning själv

Det här är en guide för dig som önskar tvätta din dopklänning själv, men det utförs helt på egen risk. Det går inte att vattentvätta sidenklänningar, dessa måste kemtvättas. Tänk på att linneklänningar förlorar sin vackra lite glansiga yta vid vattentvätt. En liten fläck funger dock att ta bort om man inte blöter ner hela klänningen. Känner du dig osäker så tar även kemtvätten bort fläckar åt dig. Tvätta alltid klänningen efter användning om det blivit fläckar. Om du väntar tills nästa användning så kan fläcken ha blivit permanent eller mycket svår att få bort. Det är mycket roligare att ta fram en perfekt klänning till nästa dop eller att lämna som minne till sina barn.

Häng upp klänningen i duschen på en galge, som inte fäller färg då den blir våt. Blöta upp fläcken med vatten och ta sen lite babyschampo eller sidentvål på en våt vit trasa eller en topzy och gnugga lätt.

Hos Twilfit eller Sidenväveriet kan du köpa en mycket bra sidentvål: Sidentvål

Om du tvättar bort en fläck kan du skölja lätt enbart på fläcken. Om du har en satinklänning så behöver du spola av hela dopklänningen med duschen, annars kan det bli rosor efter torkningen om inte hela klänningen blötts.

Låt den hänga och torka på galgen. Sträck lätt ut spetsar i fuktigt tillstånd för lättare strykning.

Här kan du läsa om olika dopklänningars materialegenskaper

Lisat med fläckborttagningstips finner du längst ner på den här sidan hos Dopklänning,se.

Skyddsängel

Tvätta alltid din klänning utan skyddsängeln på plagget. Den går lätt att sprätta lös och sy fast igen. Om du väljer att lätt spola av klänningen i duschen så se till att skyddsängeln är torr. Du kan linda lite plastfolie runt den eller torka av den omgående.

Förvara din ängel i en vakuumpåse eller slå in den i plastfolie när du förvarar den en längre tid, så den inte är i kontakt med luft. Då den håller sig fin under lång tid, då den är ett bijouteri.

Förvaring av din dopklänning

Vi rekommenderar att du förvarar din dopklänning i en förvaringspåse som andas, som är tillverkad av ett naturmaterial. Du kan köpa en exklusiv förvaringspåse i bomullssatin av oss: förvaringsgarderob 

Garderoben med klänningen bör förvaras i ett utrymme som är torrt och mörkt. Vi rekommenderar att ni skriver upp på en plats där ni har tex. viktiga handlingar vart ni valt att förvara er dopklänning.

Linneklänningar och linne dopkostymer

Vi rekommenderar kemtvätt, då behåller linet sin vackra yta. doplänningen tål vattentvätt på 40 graders fintvätt eller en lätt handtvätt, för den som önskar, men detta sker på egen risk. Stryk på lin, gärna med ånga eller använd sprayflaska, rosetten stryks på silke.

Siden dopklänningar

Vi rekommenderar kemtvätt och aldrig vattentvätt, då behåller sidenet och spetsarna sin vackra yta. Stryk på silke.

Satin dopklänningar

Vi rekommenderar kemtvätt, då behåller tyg och spetsar sin vackra yta. Klänningen tål en lätt handtvätt med sidentvål eller babyshampoo, för den som önskar, men detta sker på egen risk. Stryk på syntet, två prickar utan ånga.

Bomulls dopklänningar

Tål 40 graders fintvätt eller handtvätt (Gäller dock ej sjömansklänningar/sjömanskostymer) Vi rekommenderar kemtvätt, då behåller tyg och spetsar sin vackra yta. Stryks på bomull gärna med med ånga eller sprayflaska.

Sjömans dopklänningar och Sjömans dopkostymer

Vi rekommenderar kemtvätt, då behåller tyget och banden sin vackra yta. Klänningen tål en lätt handtvätt med sidentvål eller babyshampoo, för den som önskar, men detta sker på egen risk. Sjömansdopkläder stryks på max bomull, med försiktighet över banden.